Od té doby, co mám doma rýžovar, jsem si zaprvé dost ulehčila práci v kuchyni a zadruhé přišla na spoustu zajímavých možností přípravy jídla.

Nedávno jsem psala článek o tom, jaké výhody pro mě rýžovar v kuchyni představuje, dneska na to jdu rovnou s receptem na banánový chléb, tedy banana bread, který je krásně vláčný a hotový za chvilinku.

A proč v rýžovaru?

Určitě znáte ty hektické nedělní dny, kdy připravujete předkrm, polévku, hlavní jídlo i zákusek dohromady. Nebo možná žijete ve společné domácnosti s více lidmi, kteří zrovna vaří a pečou něco jiného, ze svých studentských let “na bytě” bych vám mohla vyprávět, jak jsme se o troubu prali.

Rýžovar si strčíte do zásuvky kdekoliv po bytě nezávisle na čemkoliv jiném a uděláte si v něm, cokoliv si zamanete. Třeba vám na sporáku bublají tři hrnce a peče i trouba, zatímco se rozhodnete udělat si po obídku ještě banana bread.

Tak jdem na to:

Recept na banana bread

Banana bread vždycky dělám, když mi doma přezrajou banány. To je jejich ideální doba na tvorbu dokonalé banánové bábovky, která je vláčná a jemná.

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience: 

  • 3 banány
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mouky
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 3 lžičky másla

Pokud byste radši zdravější variantu, použijte celozrnnou mouku nebo ovesné vločky. Místo cukru med nebo javorový sirup. Nebojte se ani nasekaných oříšků (mandle nebo vlašáky budou nejlepší), místo másla použijte kokosový olej nebo kvalitní olivový.

Postup:

1. Připravte si rýžovar. Vnitřek nádoby vystříkejte olivovým olejem (já mám paraořechový). Oleje jsou nejlepší ve spreji, nevycákáte jich tolik a přitom s nimi pokryjete velkou plochu.

2. Smíchejte v jedné míse všechny suché ingredience – mouku, cukr, skořici, sůl a kypřící prášek.

3. Ve druhé míse rozmačkejte banány a přidejte všechny ostatní ingredience – vejce a máslo.

4. Nalijte směs z druhé mísy do té první. Lehce smíchejte a výslednou směs vlijte do rýžovaru.

5. Vaříme v rýžovaru, dokud povrch není pěkně nakynutý a lehce opečený. V každém rýžovaru to bude trvat asi různě, já mám tento od Galletu a trvalo to asi 40 minut.

Banánovou bábovku pak jen vyklopíte a můžete rovnou servírovat. Mně teda více chutná studený banana bread z lednice, ale každému vyhovuje něco jiného.

Doufám, že recept zkusíte, dejte vědět, jak to dopadlo!

banana bread zdravý

Kde sehnat rýžovar?

Můžete si o něj třeba zasoutěžit na mém Facebooku!

Dobrou chuť přeje

andy

Mrkněte na další FIT DOBROTY. Třeba recepty z matcha tea nebo zdravou pizzu, kterou si zamiluje i váš chlap!

gallet rýžovar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *