Znáte někoho, kdo nemá rád čokoládu?

Já teda ne.

Čokoládu jí v nějaké podobě až na výjimky snad každý. Existuje mnoho druhů, variant, příchutí a způsobů úpravy. Někdo láduje přímo tabulku čokolády (já), někdo peče čokoládové cookies, někdo zase nedá dopustit na čokoládovou zmrzlinu.

Ale co s tím, když si chcete držet štíhlou linii?

Je čokoláda zdravá?

Ze všech stran slyšíme miliony názorů o tom, že je čokoláda buď hrozně zdravá anebo že je plná cukru a tloustneme po ní.

Takže?

Čokoláda může být velmi zdravá, na druhou stranu jsou některé druhy i velmi nezdravé.

Co není čokoláda aneb nenechte se obalamutit

Věděli jste, že na čokoládu u nás máme vyhlášku? Vyhláška, která přesně stanoví, co můžeme považovat za čokoládu.

Mléčná čokoláda tak například musí obsahovat alespoň:

  • 25 % kakaové sušiny
  • 14 % mléčné sušiny
  • 3,5 % mléčného tuku

Hořká čokoláda to má s parametry takto:

  • 35 % kakaové sušiny
  • 18 % kakaového másla
  • 14 % tukuprosté kakaové sušiny

5650033854_f68c283c44_z

No a pak se někdy schválně zkuste podívat na složení těch nejlevnějších velikonočních zajíčků a budete překvapeni. Ve složení najdete cukr, ztužený palmojádrový tuk, sušená mléčná syrovátka a pak možná kakao, kterého bude kolem 5 %. Přitom ho tam podle tabulek má být 25%.

Nejsou to jen velikonoční figurky, ale spousta čokoládových bonbónků, sušenek politých čokoládou a tak podobně.

Čtěte obaly.

Nechcete se přeci krmit cukrem a nezdravým tukem. Kvalitnější tuky na vás čekají v čokoládě hořké.

Hořká čokoláda a její kouzlo

Pakliže si na čokoládě rádi pochutnáte, ale zároveň chcete jíst zdravě a dobře vypadat, je tu pro vás ta hořká.

Co už je hořká čokoláda?

Hořká čokoláda tedy musí obsahovat alespoň 35 % kakaové sušiny. Pokud si ji však chcete vychutnat bez výčitek, doporučuji kupovat čokolády 70 % a výše.

A kolik kostiček denně můžete?

Pokud vám připadají příliš hořké, zkuste se do nich “projíst” postupným zvyšováním obsahu kakaa. Nic ale nepřehánějte, doporučené denní dávky jsou kolem 40 g, což jsou asi 4 kostičky. Záleží však na čokoládě.

Někdy vysoký obsah kakaa způsobí to, že si přes hořkost už čokoládu ani nevychutnáte. Já mám nejradši čokoládu 85 %, která už je dost hořká, ale zároveň v ní ještě cítím sladkou chuť a příjemné tóny vanilky.

Jak poznáte tu nejkvalitnější?

To je otázka. Opravdoví fajnšmekři si rozhodně čokoládu nekupují v supermarketech. Opravdoví odborníci tvrdí, že skutečně dobrá čokoláda by měla stát kolem 70 korun a výše.

Pokud si chcete opravdu pochutnat na tom nejlepším a nejkvalitnějším, zajděte si do čokoládovny nebo si kupte nějakou na internetu. Menší čokoládovny totiž pečlivě kontrolují způsob výroby, dbají na správné složení a nevyrábí produkty v obrovském množství pro řetězce po celém světě.

Upřímně si ale myslím, že si jako běžní konzumenti čokolády pochutnáme i na normálních čokoládách z běžného obchodu. Zvlášť, pokud si čokoládu dáváte třeba do jogurtu nebo ovesné kaše.

cocoa-bean-1282889_1280

Co by kvalitní čokoláda nikdy neměla obsahovat?

1. TUK – čokoláda v sobě nemá mít tuk, ale kakaové máslo. Čokoládovny ho však často nahrazují přidaným tukem a proto v čokoládě někdy najdete tuk palmojádrový nebo kokosový.

2. VANILIN – umělá náhražka vanilky, kterou hořká čokoláda vždy obsahuje.

3. SUŠENÁ SYROVÁTKA

4. AROMATA a DOCHUCOVADLA

5. LÍSKOOŘÍSKOVÁ PASTA

Kvalitní hořká čokoláda obsahuje vždy kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr a vanilku.

A vidíte? Cukr tam je. Proto ani hořké čokolády nejezte po tabulkách denně.

chocolate-968457_1280

Proč je hořká čokoláda zdravá?

  • snižuje riziko srdečních onemocnění
  • snižuje vysoký tlak
  • snižuje srážlivost krve (proto by ji lidé s menší srážlivostí měli omezit)
  • povzbuzuje mozkovou činnost a zvyšuje pozornost
  • má protizánětlivé účinky a posiluje imunitu
  • obsahuje hořčík, draslík, železo i fosfor
  • zlepšuje celkovou fyzickou pohodu
  • údajně má i afrodiziakální účinky

Míváte někdy stres nebo špatnou náladu? Tak jezte čokoládu. Vážně uklidňuje a náladu zlepšuje. Já ji používám k zahánění chutě na sladké po kafi. Je to totiž zdravé mlsání a ještě k tomu báječně chutná. Nechte si rozplynout kostičku na jazyku a uvidíte, jaké kouzlo se i v té hořké čokoládě skrývá.

Energetická hodnota ve 100 g čokolády

V hořké čokoládě se ukrývá až 2000 kalorií.

V mléčné najdeme asi 2200 kalorií. Bílá pak obsahuje kolem 2300 kalorií.

8485641744_c59bde525e_z

Pozor ale, co je čokoláda a co ne.

Jestli si po přečtení tohoto článku budete myslet, že když sníte deset čokoládových cookies, budete hrozně zdraví a hubení, tak to nee.

To samé platí u zmrzliny, čokoládových polev, čokoládových dortů a bonbónů.

Pokud chcete hubnout nebo si držet štíhlou linii, držte se jen a jen kostiček hořké čokolády. Leda byste vařili z těch nejvíc fitness surovin, ale o tom napíšu příště.

A která je teda nejlepší?

Záleží dost na vás a vaší chuti. Někdo má radši sladší, někdo víc hořkou, někdo s příchutí. Já osobně doporučuji nejvíc čokolády následující:

přehled čokolád

Tyto čokolády obsahují skutečné množství kakaové sušiny uvedené na obalu, výborně chutnají a jsou cenově přijatelné. Seženete je v téměř každém supermarketu a pár kostiček denně vám rozhodně udělá radost.

Hořké čokolády se určitě nebojte.

Dejte si klidně kostičku před cvičením, před důležitým jednáním nebo pohovorem.

A uvidíte, jak vám bude krásně.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *