Nejzdravější tipy do kuchyně: Avokádo šestkrát jinak
Všichni mluví o avokádu.
Ovoce se zelenou dužinou bez výrazně sladké chuti, ale přesto velmi oblíbené a hlavně zdravé.
A proč se mu říká máslová hruška?
Plné zdravých tuků a vitamínů
Avokádo se někdy řadí mezi tzv. superpotraviny. Je jedním z nejvýživnějších plodů na celé planetě.
Obsahuje velké množství nenasycených tuků (stejně jako třeba ryby a oříšky). Omega-3 mastné kyseliny, které patří k nenasyceným tukům, jsou velice prospěšné pro vaše srdce.
Avokádo obsahuje navíc ještě:
- vitamín E – pomáhá zvrátit příznaky Alzheimerovy choroby
- vitamín C – zlepšuje imunitu, brání nachlazení
- vitamín B6 – urychluje metabolismus
- kyselina listová – podporuje vývoj tkání a plodu (pro budoucí maminky)
- lutein – postará se o vaše kukadla
- minerály – vápník, draslík, hořčík a železo
A jako bonus – avokádo je parádní i pro vaši pleť. Velice často se používají avokádové pleťové masky. Olej z avokáda totiž hydratuje a osvěžuje pleť. Sice s avokádovou maskou nebudete vypadat nijak úchvatně, ale výsledek stojí za to!
Využití avokáda zdravěji
Protože je avokádo krásně máslové (proto máslová hruška), dá se použít jako náhrada másla nebo majonézy. V kuchyni se častou používá do zálivek salátů, do pomazánek nebo prostě rozmačkané místo sýra na chleba.
Kromě avokáda doporučuji i mango. Mango je sladší variantou, chutná daleko líp samotné než avokádo a bude vaší ideální dopolední svačinkou.
Ale teď už pojďme ke slíbeným receptům:
1. Avokádové guacamole
Za 10 minut může být hotové. Ale nesmíte se říznout nebo tak.
Ještě jste o quacamole neslyšeli? Je to lahodný dip z avokáda, který si namažete na pečivo, dáte do salátu nebo do tortilly. Někteří si do něj rádi namáčí mexické nachos.
Na 2 porce budete potřebovat:
- 2 kousky avokáda
- 1 šalotku – nebo normální cibuli, ale šalotka je jemnější
- sůl a pepř – soli stačí špetka, pepř podle chuti
- koriandr – nejlépe čerstvě nasekaný
- 1 citrón nebo 1 limetku
- můžete přidat i lžičku olivového oleje
- dále podle libosti chilli papričky, rajčátka, krevetky nebo česnek
Jak poznám, že je avokádo zralé?
Vyberte už v krámu co nejzralejší. Poznáte ho tak, že ho jemně stisknete a nebude tvrdé jako kokos. Naopak bude lehce pružné a měkké. Pokud žádné zralé nenajdete, nechte ho dozrát dva nebo tři dny doma.
Takže jak na to:
1. Doma avokádo rozpulte, zelenou dužinu vyloupněte lžící ze slupky a vyndejte pecku. Jedno avokádo vidličkou rozmačkejte na kaši a druhé nakrájejte na malinké kostičky. Dip by měl mít i nějaký pevný základ.
2. Do rozmačkaného avokáda přidejte spolu s nakrájenými kousky avokáda na drobno nasekanou šalotku, sůl, pepř, koriandr a pokapejte citrónem nebo limetkou.
3. Pro příznivce pálivějších jídel doporučuji i chilli papričky. Pro milovníky mořských plodů zase nakrájené krevetky. Já do něho ráda přidávám nakrájená rajčátka, protože to celý dip příjemně osvěží. Od věci není ani kapka olivového oleje.
4. Všechno důkladně promíchejte a guacamole je hotové. Mňam!
Servírovat ho můžete na rozpečeném chlebu nebo toastu. Výborně chutná také v salátku nebo tortille.
To bylo jednoduché, nebo ne?
2. Zapečené avokádo s vajíčkem
Tato pochoutka vám zabere nanejvýš 30 minutek.
Že je vajíčko také superpotravinou a ideálním zdrojem bílkovin, vám – fitness fandům – asi nemusím vykládat.
Pokud děláte svačinku jen pro sebe, potřebovat budete:
- 1 avokádo
- 2 vajíčka
- sůl a pepř
To bude snadný nákup ne? Nezapomeňte ale opět, že avokádo musí být zralé.
Jak na to?
Tohle bude hračka. Ale nezapomeňte si předehřát troubu!
1. Troubu zapneme na 180°C. Pečící papír bude taky docela kamarád.
2. Avokádo rozpůlíme a odstraníme pecku. Můžete z ní třeba zasadit nový strom. 😀
3. V rozpůleném avokádu se vám vykrojením pecky udělá pěkné místečko. Přesně na to přijde vajíčko. Pokud by pecka byla moc malá, klidně dírku lžičkou vykrojte, ať se tam vajíčko vejde. Zbytek avokáda snězte anebo z něj udělejte něco jiného, článek vám rád poradí.
4. Než začnete sázet vajíčka do zeleného lůžka, umístěte avokáda na plech.
5. Pokud se vám avokádo houpá ze strany na stranu, a nedrží na jednom místě, seřízněte ho vodorovně zespoda a bude stát nehybně jako strážník před Pražským hradem. Slibuju.
6. Do vykrojeného místečka nejdřív vlijte žloutek a pak pomalinku i bílek. Může se stát, že se vylije až na vodorovný povrch avokáda, ale o to bude lepší a rozpečenější.
7. Nyní můžete pustit na scénu sůl a pepř.
8. S plechem šup do trouby, nechat tak na 20 minutek péct a hurá, máte hotovo.
3. Salát z avokáda
Můžete ho mít hotový za 10 minut, náročnější salátky ale zaberou i hodinu.
U tohoto pokrmu můžete zcela popustit uzdu své fantazii.
Avokádo dodá salátu nejen krásnou zelenou barvu (a co si budeme povídat, máme rádi, když jídlo vypadá hezky a hraje všemi barvami), ale dokáže salát hezky pospojovat, protože je hladké a máslové.
Avokádo opět jednoduše rozkrojíte, vypeckujete, nakrájíte a přidáte do vámi oblíbeného salátu. Já mám nejradši polníček a rukolu.
Míchat ho můžete s nejrůznější zeleninou, ovocem, masem, rybami, žampiony nebo semínky.
A jak nejlépe salát ochutíte?
Nebojte se trochu zaexperimentovat. Do salátu s avokádem můžete přidat:
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky olivového oleje
- hrstku nadrobno krájeného sýru feta
- kapustové listy
- nadrobno nakrájená jablíčka
- salátové koření – bazalka, tymián nebo oregano
4. Míchaná vajíčka s avokádem
Pokud máte rádi míchaná vajíčka, tak vám ozvláštnění avokádem jenom doporučuji. Já se bez takových vajíček neobejdu jediný víkend.
Není to žádná věda, připravenou snídani máte za 10 minut hotovou.
K přípravě pro jednoho hladovce potřebujete:
- 1 avokádo
- 3 vajíčka
- dle vaší chuti cibulku, slaninu nebo pažitku
- případně zeleninu a ovoce na salát (rajčata, broskev, mango)
Tuto pochoutku můžete servírovat mnoha způsoby:
- avokádo nakrájené na kostičky přímo zamíchané ve vajíčkách – na pánev je přidejte až pár minut po vajíčkách
- avokádo nakrájené na podélné plátky, kterými vajíčka přikryjete – ty vůbec pánvičkou neprojdou
- míchaná vajíčka se zeleninovým salátkem a avokádem – to je pochoutka největší! Supr je, že k vajíčkům nepotřebujete už žádnou přílohu – tou bývá totiž většinou bílé pečivo.
5. Nakrájené avokádo na pečivu
Asi nejjednodušší příprava avokáda. A vynikající!
Zabere klidně jen 5 minut. Záleží, co všechno na pečivu chcete mít.
Ke zdravé svačince bude jednomu strávníčkovi stačit:
- 1 avokádo
- 2 plátky chleba (celozrnného) nebo toastu
- sýr nebo pomazánka
- sůl a pepř
Pokud jíte rádi sendviče a už nevíte, jak je více obohatit, zkuste navrch přidat podélně nakrájené plátky avokáda.
Rozhodně si svačinku posolte a opepřete, protože avokádo zase tak výraznou chuť nemá. Hodí se k máslu, sýru nebo i šunce a krásně ho osvěží třeba rajčátko.
6. Avokádový koktejl
A nakonec lahodný nápoj.
Bez mixéru to ale nepůjde. Zato bude hned hotový.
Ovocné koktejly patří mezi oblíbené letní osvěžení a ani ten z avokáda by vaší kuchyni neměl chybět.
Pro dva žíznivce si připravte:
- 1 avokádo (opět zralé)
- 1 banán
- nějaké další ovoce (hrstka borůvek, pár jahod nebo malin)
- 3 lžičky šťávy z agave nebo javorového sirupu
Vše nakrájejte na drobné kousky a umixujte. Pokud máte rádi smoothie, přidejte ještě šálek mléka. Milovníci čokolády můžou ještě přisypat 2 lžíce kakaa.
Koktejly můžete servírovat návštěvám, na párty nebo si je dělat k snídani.
Jsou lahodné a osvěžující.
Tak dobrou chuť!
Vaříte rádi zdravě? Já moc. Najděte si mě na facebooku a já vás naučím vařit ještě zdravěji!
2 komentáře
D
Super, díky! 🙂
majlen
To Guacamole je luxusní a to jsem zvolila nepálivou variantu s rajčaty, aby to mohli i děti. Koriandr mám ráda, ale tady je výtečný. Díky za recept.