Prošlé potraviny? Co s tím?

Řídíte se u potravin jen datem expirace? Nebo jídlo raději sami očucháte?

Někteří z nás striktně dodržují datum uvedené na výrobku přímo od výrobce. Jiní zase jídlo vyhodí až v okamžiku, kdy se na něm objeví první známky plísně.

Existuje mnoho potravin, které můžete jíst i po datu expirace a naopak i ty, které nikdy za žádných okolností prošlé jíst nesmíte.

Dva druhy označení expirace

Můžeme se setkat s dvěma typy označení, které se podstatně liší.

Prvním je SPOTŘEBUJTE DO – tyto potraviny rychle podléhají zkáze a po tomto datu se nikdy nesmí prodávat. Neznamená to však, že byste je ale po tomto datu měli vyhodit. Ale o tom se ještě dozvíte.

Druhým typem je MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST – tady půjde spíš o trvanlivější potraviny s malým obsahem vody. Prodejce je může prodávat i po tomto datu, ale musí tuto skutečnost samozřejmě uvést. Ručí tím za to, že budou potraviny nezávadné.

Které potraviny lze konzumovat po expiraci

Některé potraviny můžete v klidu sníst i po tom, co podle data na obalu projdou.

Je však důležité, abyste je správně skladovali (například těstoviny nevystavovali vlhkosti) a zabránili poškození obalu. Zpravidla to bývá jídlo s nízkým obsahem vody.

  • Těstoviny
  • Rýže
  • Cereálie
  • Mouka
  • Sušenky
  • Čokoláda
  • Kompoty
  • Trvanlivé mléko

Jak je to s mléčnými výrobky?

Často bývá zbytečné vyhazovat mléčné výrobky po datu doporučené spotřeby. Ovšem pouze v případě, že jste je správně skladovali, tedy v lednici.

Jogurty

Jogurt vám zpravidla vydrží ještě týden po datu na obalu. Průšvih je, že nikdy netušíte, jak s jogurty nakládali v obchodě, zda je nenechali dlouho v teple. Je proto potřeba jogurt i přesto sledovat. Nikdy byste například neměli jíst takový, který má vypouklé víčko.

Mléko

Z čerstvého mléka se po několika dnech stane spíše nakyslý kefír a pokud jste na něj zvyklí, nic vám neudělá. Naopak trvanlivé mléko spíše hořkne, takže jakmile jen trochu ucítíte nahořklou chuť, už ho nepijte.

Máslo

Máslo nejezte nikdy, pokud příliš zežloutne. Vytváří se v něm kyselina máselná, která vytvoří lehce nakyslý pach prošlého másla.

Sýry

Tavené sýry nebo sýry, které dlouho zrají (třeba parmezán) vydrží i po datu spotřeby. Naopak čerstvé a polotvrdé sýry by se měly spotřebovat co nejdříve.

V Česku oblíbené hermelíny nejezte poté, co zežloutnou a zhořknou. Někdy dokonce až nepříjemně páchnou.

humboldt-fog-cheese-3513_640

Po otevření už nekoukejte na původní datum

Pozor na rozdíl mezi datem spotřeby a časem, po který může být výrobek ještě otevřený konzumován.

Například i trvanlivé mléko, které podle svého data na obalu vydrží ještě několik měsíců, po otevření ho musíte spotřebovat do několika dnů. A samozřejmě po celou dobu skladovat v chladu.

Pozor na míchání potravin

Namáčíte si uzeniny do omáček, které následovně skladujete dále? Tak opatrně!

Pokud si potravinu namáčíte v jiné a kousek se odloupne a v omáčce zůstane, může se v ní začít kazit, i když by sama vydržela déle.

To platí i pro olizování kečupu a jiných obalů.

Pozor si dávejte například i na vsypávání těstovin do vařící vody. Pokud sáček nakloníte nad hrnec s vařící vodou, horká pára se dostane do sáčku a těstoviny začnou vlhnout. A nebude se jim to líbit.

Co nikdy nesmíte sníst prošlé

U následujících potravin platí, že je nesmíte nikdy jíst, když se na nich objeví jen malá ťupka plísně nebo projde jejich datum expirace.

  • Maso
  • Jahody
  • Ryby
  • Šunka
  • Maliny
  • Čerstvé sýry
  • Salát

 

Dozvěděli jste se něco zajímavého? Najděte si mě na facebooku, a já se vynasnažím, aby vám už nic neuniklo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *