Nedávno jsem do stories na svém Instagramu dávala krátký video receptík na španělskou rýži s krevetami, kdy jsem všechny suroviny nasypala do rýžovaru, zamíchala a za necelou půlhodinku bylo hotovo.

Spousta z vás mi psala, že by je v životě nenapadlo, že lze v rýžovaru dělat něco jiného než rýže. A ono jde! Samozřejmě, že jo.

Pro mě to bylo dokonce nejpohodlnější vaření s lahodným výsledkem.

Zajímavé je, že mě to samotnou nikdy nenapadlo, že bych v rýžovaru mohla udělat bez námahy spoustu jídel… dokud mě neoslovila firma Gallet, zda bych ho neozkoušela. Nejdřív jsem si říkala, že takovou věc nepotřebuju, rýži si udělám asi jednou za 14 dní a neviděla jsem důvod k tomu, si rýžovar pořizovat.

Pak jsem se ale porozhlédla po internetu po nějakých receptech a byla jsem překvapená, co všechno z něj uděláte. Hned jsem tedy souhlasila a nechala si jeden zaslat. A výsledek? Víc super, než jsem myslela!

IMG_20170705_171654

Pomocník rýžovar

Proč jsem ráda, že rýžovar mám? Má to hned několik důvodů:

1. Rýže je z něj úplně dokonalá! Nepřipálí se, není moc vodnatá ani nedodělaná. Poté, co se rýžovar vypne, ještě chvilku “dochází”, což je pro rýži to pravé.

2. Nemusíte se o nic starat. Pokud máte při vaření stresy nebo na vás ječí dvě malé děti, je pro vás ideální. Dáte do rýžovaru, co potřebujete, zapnete a nic dalšího už neřešíte. Proto je ideální na taková ta jídla, do kterých smícháte dohromady suroviny ala recept “co dům dal”.

3. Není nijak drahý. Rýžovar seženete za příjemný peníz na to, kolik muziky s ním pak v kuchyni je.

4. Rýžovar uchovává zdravé látky v potravinách. Díky šetrnému vaření zůstanou v jídle vitamíny a minerální látky. Připravit v něm můžete dokonalou zeleninu nebo luštěniny.

5. Nepřipaluje se. Nevím, jak vy, ale já se hrozně často zapomínám, protože často u vaření cvičím nebo koukám na zprávy. A tak sem tam rýži nebo cokoliv jiného připálím. S rýžovarem už klidně zvládnu o minutu planku navíc než dusivého kouře po bytě.

A co nevýhody? Když jsem si ho pořizovala, napadlo mě, zda mám na takový krám ještě dost místa. Je totiž docela velký. Přesvědčilo mě ale to, že je uvnitř celého stroje nádoba, která z něj jde vyndat a strčit do lednice, takže jídlo nemusíte nikam přendavat a přitom celý stroj strkat do lednice.

Co všechno připravíte v rýžovaru

Tak se pojďme podívat, co všechno s tímhle strojem vykouzlíte. Čeká vás dokonce i jeden sladký receptík!

Začneme hned snídaní:

Vařená vajíčka

Nejen v hrnci, ale i v rýžovaru připravíte vejce natvrdo, naměkko nebo na hniličku.

Do rýžovaru nalijete vodu a položíte do ní vejce. Vařte asi mezi 10 – 20 minutami (podle hrnce a podle toho, jak máte vajíčka rádi) a neotvírejte v průběhu víko!

vejce z rýžovaru

Mléčná rýže

I tuhle sladkou dobrotu můžete udělat jednoduše bez míchání.

Nasypete rýži (2 hrnky) do rýžovaru, zalijete vodou asi centimetr nad rýži, posolíte a necháte chvilku vařit. Po pár minutách, až se rýže začne vařit, přidáme třtinový cukr (asi 5 lžiček) a zalijeme litrem mléka. Vaříme, dokud nebude měkká a po uvaření necháme ještě chvilku dojít na režim “Warm”.

Podobně v rýžovaru vykouzlíte i ovesnou kaši.

mléčná rýže rýžovar

Dokonalé rizoto

S tím měl můj rýžovar premiéru a to si také pochvaluji nejvíc.

Dělala jsem něco na styl španělské rýže, do které jsem přidala papriku, rajčata, hrášek, cibuli, česnek a krevetky. Zalila jsem ji rajčatovým protlakem a pořádně okořenila chilli.

To všechno včetně rýže jsem najednou nasypala do rýžovaru a zapnula. Přidala jsem ještě dost vody, aby měla rýže z čeho nasávat a výsledkem bylo za necelých 30 minut hotové rizoto bez jakékoliv námahy. Rozhodně zkuste, přidat do něj můžete cokoliv.

rizoto z rýžovaru

Zeleninová omeleta

Nevěříte? Tak to zkuste! Omeleta frittata je připravená za chvilinku.

Smíchejte dohromady vaši oblíbenou zeleninu (rajčata, cibulku, špenát, papriku, olivy nebo cokoliv), okořeňte, přidat můžete i stroužek česneku a vše smíchejte s šesti vajíčky. Výslednou směs nalijte do rýžovaru, který si nejlépe vystříkejte olivovým olejem ve spreji.

Pak už jen pár minutách vydržte a mňamózní snídanička je na stole! Teda až jí vyndáte z rýžovaru.

frittata v rýžovaru

Na výběr toho máte vážně spoustu.

Nebojte se ani polévek, luštěnin, dušené zeleniny nebo dezertíků. V rýžovaru dokonce zvládnete i tapiocový pudink nebo cheesecake. Ale o tom zase příště. Pokud by vás zajímalo, jaký rýžovar mám já, je to tento. Má 1,5 litru a vejde se do něj až 0,8kg rýže.

A už teď vám mohu prozradit, že si brzo o takový rýžovar zasoutěžíte, takže sledujte Facebook Fit & Fabulous, kde soutěž brzy ohlásím.

Díky, že mě čtete!

andy

Jeden komentář k “Rýžovar není jen na rýži, mrkněte, co všechno s ním vykouzlíte!

  • 12.7.2017 at 12:22
    Permalink

    Děkuji! 🙂
    Už delší dobu nad rýžovarem přemýšlím, ale byla jsem moc líná si zjistit, co vše se v něm dá dělat 😀 teď jsi mě pořádně nalákala 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *