Fit dobroty

Sláva chřestu aneb jak zdravě kouzlit v kuchyni

Máme tu období chřestu. A ty nejlepší recepty.

Co všechno vlastně víte o této nevídaně zdravé zelenině?

Právem je chřest, lidově „špargl“, označován za „krále zeleniny“ a v kuchyni se s ním dá doslova kouzlit – od polévky přes svačinku až po hlavní chod.

Ukrývá v sobě velké množství důležitých živin a navíc z něj můžete připravit vážně skvělé pochoutky.

Co najdeme v chřestu?

  • vitamín B, C a E
  • kyselina listová
  • vláknina
  • betakaroten
  • horčík, draslík
  • fosfor, železo, jód

Ve 100 g chřestu je pouze asi 20 kcal.

Strávíte ho velice lehko, navíc má nízký obsah kalorií a je známý svým močopudným účinkem.

Podporuje správnou činnost ledvin, soustředění a paměť. Zásobuje tělo kyslíkem a udržuje zdravý cévní systém.

Už v historii byl chřest známý a velice oblíbený jako afrodiziakum. Chřest údajně podněcuje sexuální apetit u žen i mužů.

Už to by prosím stálo za ochutnání, ne?

Dva druhy – bílý a zelený

Se zeleným to budete mít jednodušší. Nejen, že se nemusí loupat, ale pokud se rozhodnete chřest sami pěstovat, zelený je určitě méně náročný.

Zelený je ale dražší, a to i přes jednodušší způsob sklizně.

Oba druhy se liší způsobem sklizně a růstu. K zelenému se dostane více sluníčka a i proto je bílý bledší.

Jak poznat v obchodě čerstvý chřest

Chřest by měl být co nejčerstvější.

Zkuste do něj v obchodě zatlačit nehtem a pokud z něj vyteče trošku bílé tekutiny, narazili jste na nejčerstvější kousek.

Kvalitní chřest bude mít zavřené hlavičky do sebe, nebude tedy roztřepený.

Pokud ho ohnete, měl by prasknout.

Říká se též, že čerstvý chřest by měl vrzat. Pokud budete se dvěma výhonky třít o sebe, měly by malinko vrzat. Akorát na vás možná lidi budou v krámu divně koukat.

A pokud bude nafialovělý, byl sklizen příliš pozdě a je přezrálý. Dávejte si pozor na prodavače, kteří ho v obchodě skladují ve vodě – takové výhonky bývají staré a nebudou chutnat dobře.

Důležitá je i vůně. Chřest by vám měl lehce a příjemně vonět. Pokud zapáchá, není čerstvý a ani dobře skladovaný.

 Jak chřest správně skladovat

Aby si chřest uchoval všechny zdravé látky, musíte ho správně skladovat.

Ideálně ho zabalte do vlhké utěrky a nechte v chladu. V lednici vám vydrží čerstvý maximálně týden. Pak by mohl postupně ztratit dobrou chuť.

Pokud ho chcete uchovat delší vodu, bude ho třeba oloupat, povařit krátce ve vodě a po vychladnutí uložit do mrazáku. Takhle vám vydrží klidně do začátku zimy.

Loupání a vaření

Stonky pořádně operte a hurá na loupání.

Bílý chřest se loupe celý. Vaří se v osolené vodě asi 10 minutek, dokud nezměkne.

Zelenému chřestu pouze odřízneme zdřevnatělý konec. Hlavičky neloupejte. Vaří se kratší dobu, 4 minuty budou stačit, ale zato vodu hodně osolte.

Chřest se vaří tak, že stonky svážete do svazků (ale pozor, né modrým provázkem jako Bridget Jones! :D). Hlavičky pak budou při vaření vykukovat ven. Přidat můžete i máslo.

Pokud jde o dochucování nebo kořenění, ani bych nedoporučovala chřest nijak doupravovat. Chutná dobře tak, jak vyrostl a po dovaření ve slané vodě je připravený k jídlu.

Jdeme kouzlit!

1. Polévka z chřestu

Jednoduchá, chutná, zdravá. Zabere vám maximálně 30 minut.

Potřebovat budete:

  • 300 g bílého chřestu
  • 4 bramborky
  • 1 dcl smetany
  • sůl a pepř
  • kapku olivového oleje

Omytý chřest oloupejte a nakrájejte na menší kousky a povařte asi 10 minut v osolené vodě. Brambory oškrábejte, nakrájejte a také povařte doměkka.

Pak se všechno rozmixuje do hladkého krému. Přimícháme smetanu, dosolíme, dopepříme a polévka je na světě.

Dozdobit ji můžete petrželkou, slunečnicovými semínky nebo zeleným povařeným chřestem.

2. Grilovaný chřest ve slanině

Není to úplně pro dietáře, ale mňamka je to veliká! Zabere asi půl hodinky.

Připravte si:

  • bílý nebo zelený chřest
  • slanina
  • citron
  • grilovací koření

Tohle bude velice jednoduché.

Povařený chřest v osolené vodě osušíme a obalíme do slaniny. Posypeme grilovacím kořením a grilujeme asi 10 minut, dokud slanina není křupavá.

Na závěr můžeme pokapat citronem.

3. Zapečený chřest se sýrem a šunkou

Večeře nebo svačinka. Zabere klidně jen 20 minut.

Když si nezapomenete předehřát troubu.

U množství záleží, zda chcete zapékat do malých formiček nebo na velký plech. Suroviny přidávejte dle libosti a chuti.

Nezapomeňte na:

  • chřest
  • pár plátků šunky
  • strouhaný nebo plátkový sýr
  • lžičku másla
  • sůl a pepř
  • rajčátka

Množství nechám na vás.

Po uvaření chřestu všechny suroviny nasázejte na plech nebo do formiček a pečte asi 10 minutek na 200°C.

Výsledná zapečená dobrota může sloužit jako večeře nebo jako příloha k masu.

4. Chřest s holandskou omáčkou a masem

Dobrůtka, jejíž příprava zabere asi 60 minut.

Co budete potřebovat na holandskou omáčku:

  • 3 žloutky
  • 100 g másla
  • lžičku hořčice
  • sůl
  • kapku citronu

Bílý chřest už uvařit umíte. Z masa se k němu hodí víceméně jakýkoliv druh. Výborný je také losos.

Holandská omáčka se připravuje ve vodní lázni. Tedy v misce, kterou postavíte na hrnec vroucí vody. V té vyšleháte žloutky do hladké pěny (pozor na příliš velkou teplotu, ať se vajíčka nesrazí) a do ní nalijete předem přepuštěné máslo. Nakonec pokapejte citronem a posolte.

Můžete přidat klidně trochu pepře nebo kapku bílého vína.

5. Krémové rizoto s chřestem

Rizotko zabere asi 40 minut.

Připravte si:

  • zelený chřest
  • 300 g rýže
  • 1 šalotku
  • 200 ml mléka
  • 1 l horkého vývaru
  • lžičku másla
  • 100 ml smetany
  • sůl a pepř

V kastrůlku rozpustíte máslo a necháte v něm zpěnit šalotku.

Pak přidejte rýži a orestujte ji. Posolte, zalijte mlékem a až se mléko nasákne, můžete po troškách přidávat vývar. Vždycky, když se trochu vsákne.

Nezapomeňte míchat, dokud rýže nezměkne. Nakonec přidejte smetanu a podle chuti vše dosolte nebo opepřete.

Do hotového rizota přidejte předem uvařený a pokrájený chřest.

A teď už jen dobrou chuť.

Máte nějaké vlastní chřestové recepty? Určitě se o ně se mnou podělte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *