Fit dobroty

Jednoduchý recept na rychlý borůvkový cheesecake

Pečení asi nikdy nebylo jednodušší. Protože nemám moc času, ale ke kafi ráda něco mlsám, vymýšlím si samé jednoduché recepty, které rychle splácám, hodím do trouby a než uklidím nebo si zacvičím, mám napečeno.

Cheesecake je můj oblíbený dezert, bez kterého moc dlouho nevydržím. Minule jsem vám představila malinový cheesecake, kde jsem malinami ozdobila vršek dortu, dnes ale zapracujeme borůvky dovnitř dortové vrstvy.

Na ten dnešní ale budeme potřebovat pořádný mixér, abychom rozmixovali mražené borůvky, které mi zbyly z babiččiny zahrádky z července. Mám doma vysokootáčkový mixér, je docela výkonný, takže pokud do něj nasypu spoustu mraženého ovoce nebo třeba oříšky, tak se vše rozmixuje do hladka.

Takhle si můžete udělat třeba domácí mandlové mléko, ale o tom zase příště.

Recept na borůvkový cheesecake

Co budete potřebovat:

  • hrneček borůvek
  • hrneček jemných ovesných vloček
  • 2 jogurty islandského typu Skyr
  • hrst nadrcených mandlí (nebo jiných oříšků)
  • 400 g nízkotučného krémového sýra
  • 1 vejce
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • vanilkový extrakt
  • kypřící prášek

Postup:

1. Předehřejte si troubu.

2. Začneme jak jinak, než přípravou těsta. Smícháme vločky, jeden jogurt Skyr, nadrcené mandle a špetku kypřícího prášku. Vše dohromady buď pořádně rozmíchejte nebo pohodlně namixujte na jemné mokřejší těsto. Tímto těstem vystelte spodek formy na cheesecake. Nemusí být moc vysoká, hlavně ji hezky smáčkněte a uhlaďte.

3. Dejte základ těsta ve formě péct na 180°C do trouby na 10 minutek a pak vyndejte ven.

A teď tvarůžek!

4. Jdeme na tvarohovou část. V mixéru v době pečení těsta namixujeme všechny zbylé suroviny: 400 g nízkotučného krémového sýra, jogurt Skyr, vejce, 2 lžičky kukuřičného škrobu a vanilkový extrakt.

5. Všechno umícháme do krásně hladkého krému, který nebude ani moc tekutý, ale ani moc tuhý. Spodní těsto se nám mezitím krásně opeklo a přesně na něj teď vylijeme celou nafialovělou hmotu.

6. Dáme péct do trouby na 150°C asi 25 minut.

7. Po vytáhnutí z trouby nechte dortík chvilku v pokojové teplotě odpočinout. Pak ho vyjměte z formy a můžete servírovat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotovo, šmitec. Receptík je jednoduchý, za chvilinku připravený. Díky spodnímu těstu i tvarohové vrstvě nepatří k tučným a přeslazeným dezertům a můžete si ho tak dopřát bez výčitek.

Přeji dobré chutnání.

U nás doma dort nevydržel ani dva dny.

Andy

11 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *