Zdravé recepty: Pečený malinový cheesecake
Ke kafi prostě ráda mlsám.
Dlouho jsem přemýšlela, jestli udělám pečenou nebo nepečenou verzi, a víte, co nakonec rozhodlo? Ta vůně, kterou miluju a která se po dvaceti minutách pečení začne nenápadně linout po celém bytě.
Recept na malinový cheesecake
Takže, dost bylo keců, tady je recept na opravdu zdravý malinový cheesecake.
Co bude potřeba:
- balíček celozrnných grahamových sušenek (120 – 140 g)
- 3 lžíce mléka
- 400 g nízkotučného krémového sýra
- 2 hrnky řeckého jogurtu
- 5 lžic medu
- 2 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilkový extrakt
Ingredience, pokud cheesecake nechcete zas tak zdravý:
- místo grahamových sušenek kupte máslové nebo klasické „Lotusky“
- místo 3 lžící mléka použijte 3 lžíce ohřátého másla
- 400 g plnotučného krémového sýra
- 2 hrnky smetany
- 5 lžic cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilkový extrakt
Postup:
Těsto:
1. Předehřejte si troubu.
2. Nejdříve uděláme těsto. Grahamové sušenky musíme rozmixovat na prášek, který použijeme jako spodek cheesecaku. Pokud nemáte mixér, doporučila bych vám hodit všechny sušenky do nějakého uzavíratelného pytlíku a rozmlátila je válečkem na těsto na drobný prášek.
3. Do prášku ze sušenek přidáme 3 lžičky mléka (případně másla), aby vznikla trochu mokřejší hmota, která bude trochu více držet tvar. Přesto se bude hmota pořád trochu drolit, ale to nevadí.
4. Vezmeme si ideálně formičku na cheesecake a vysteleme spodek formy vzniklou hmotou. Neměla by být moc vysoká, spodní těsto cheesecaku je vysoké jen pár milimetrů. Uhladíme těsto tak, aby bylo krásně rovné.
5. Dáme péct do trouby na 180°C na 15 minutek.
Tvarohová část:
6. V jedné nádobě postupně smícháme všechny zbylé suroviny: 400 g nízkotučného krémového sýra, 2 hrnky řeckého jogurtu, 5 lžic medu, 2 vejce, 2 lžíce kukuřičného škrobu, vanilkový extrakt.
7. Všechno umícháme do krásně hladkého krému, který nebude ani moc tekutý, ale ani moc tuhý. Spodní těsto se nám mezitím krásně opeklo a přesně na něj teď vylijeme celou světlou hmotu.
8. Dáme péct do trouby na 150°C asi 60 minut.
9. Po hodině mrkněte, zda vršek cheesecaku už ztmavl a zda se trochu nafoukl. To bude moment, kdy ho můžete vyndat z trouby.
10. Po vytáhnutí z trouby posejte hotový dortík malinami a nechte ho chvilku v pokojové teplotě odpočinout.
Hotovo!
Místo malin můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné ovoce, výborné mohou být i jahody nebo borůvky. Cheesecake chutná nejlépe vychlazený. Proto ho hned po vychladnutí dejte do lednice a za hodinku můžete mlsat.
Aby to nebyl jen recept a měl článek nějakou přidanou hodnotu, povím vám o tomto lahodném dezertu něm ještě něco:
Co je cheesecake a odkud pochází?
Cheesecake (v překladu sýrový koláč) tvoří vždycky alespoň dvě vrstvy. Je to spodní vrstva ze sušenek a vrchní tvarohovo-sýrová. Alternativně můžete zákusek dozdobit ovocem, oříšky nebo čokoládou.
Hlavní ingredienci tvoří tvarohový sýr (v Americe Philadelphia, já ho dělala z Ricotty, od věci ale není ani čistě jen tvaroh) a svět ho znal jako pečený. Dnes se ale velmi často dělá také nepečený.
Odkud pochází, se zatím svět neshodl, jisté ale je, že si na něm pochutnávali už staří Řekové. Je skutečně lahodný a osvěžující.
Je libo Chése kake? Nebo Číský dort?
Umíte vůbec „cheesecake“ vyslovit?
Jistě si pamatujete to vtipné video z Prostřeno, kdy nikdo ze zúčastněných neuměl název dezertu vyslovit. Správně je to [:čískejk:].
Tak co, zkusíte ho? Je opravdu jednoduchý a zabere vám jen chviličku!
Dobrou chuť přeje
Už jste zkusili recept na zdravou pizzu z ovesných vloček? Chutnala i chlapovi, a to už je co říct! 😀
7 komentáře
Aneta Malafová
Dobrý den,
mohu se zeptat jaké sušenky jste přímo použila? 🙂
Fit & Fabulous
Upřímně už si napamatuju, ale třeba teď si kupuju lískooříškové celozrnné sušenky REJ 🙂
Nekdo
Dobry den, mohu se zeptat, jak velka byla forma na tento cheesecake?
Fit & Fabulous
Žanet, přiznám se, že přesně nevím, ale poměrně malá – záleží na tobě, zda chceš mít cheesecake vyšší nebo ne 🙂 A.
IvcaKop
Vyzkoušeno a super … neměla jsem škrob s vanilkovej extrakt, tak vanilkovej pudink ??
Lenka
wow moc diky za tenhle recept, o vikendu jsem ho vyzkousela a cheesecake byl fakt vynikajici!!
Fit & Fabulous
Tak to mám fakt radost! 🙂