Fit dobroty

Zdravé recepty: Pečený malinový cheesecake

Ke kafi prostě ráda mlsám.

Dlouho jsem přemýšlela, jestli udělám pečenou nebo nepečenou verzi, a víte, co nakonec rozhodlo? Ta vůně, kterou miluju a která se po dvaceti minutách pečení začne nenápadně linout po celém bytě.

Recept na malinový cheesecake

Takže, dost bylo keců, tady je recept na opravdu zdravý malinový cheesecake.

Co bude potřeba:

  • balíček celozrnných grahamových sušenek (120 – 140 g)
  • 3 lžíce mléka
  • 400 g nízkotučného krémového sýra
  • 2 hrnky řeckého jogurtu
  • 5 lžic medu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • vanilkový extrakt

Ingredience, pokud cheesecake nechcete zas tak zdravý:

  • místo grahamových sušenek kupte máslové nebo klasické „Lotusky“
  • místo 3 lžící mléka použijte 3 lžíce ohřátého másla
  • 400 g plnotučného krémového sýra
  • 2 hrnky smetany
  • 5 lžic cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • vanilkový extrakt

Postup:

Těsto:

1. Předehřejte si troubu.

2. Nejdříve uděláme těsto. Grahamové sušenky musíme rozmixovat na prášek, který použijeme jako spodek cheesecaku. Pokud nemáte mixér, doporučila bych vám hodit všechny sušenky do nějakého uzavíratelného pytlíku a rozmlátila je válečkem na těsto na drobný prášek.

3. Do prášku ze sušenek přidáme 3 lžičky mléka (případně másla), aby vznikla trochu mokřejší hmota, která bude trochu více držet tvar. Přesto se bude hmota pořád trochu drolit, ale to nevadí.

4. Vezmeme si ideálně formičku na cheesecake a vysteleme spodek formy vzniklou hmotou. Neměla by být moc vysoká, spodní těsto cheesecaku je vysoké jen pár milimetrů. Uhladíme těsto tak, aby bylo krásně rovné.

5. Dáme péct do trouby na 180°C na 15 minutek.

Tvarohová část:

6. V jedné nádobě postupně smícháme všechny zbylé suroviny: 400 g nízkotučného krémového sýra, 2 hrnky řeckého jogurtu, 5 lžic medu, 2 vejce, 2 lžíce kukuřičného škrobu, vanilkový extrakt.

7. Všechno umícháme do krásně hladkého krému, který nebude ani moc tekutý, ale ani moc tuhý. Spodní těsto se nám mezitím krásně opeklo a přesně na něj teď vylijeme celou světlou hmotu.

8. Dáme péct do trouby na 150°C asi 60 minut.

9. Po hodině mrkněte, zda vršek cheesecaku už ztmavl a zda se trochu nafoukl. To bude moment, kdy ho můžete vyndat z trouby.

10. Po vytáhnutí z trouby posejte hotový dortík malinami a nechte ho chvilku v pokojové teplotě odpočinout.

Hotovo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Místo malin můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné ovoce, výborné mohou být i jahody nebo borůvky. Cheesecake chutná nejlépe vychlazený. Proto ho hned po vychladnutí dejte do lednice a za hodinku můžete mlsat.

Aby to nebyl jen recept a měl článek nějakou přidanou hodnotu, povím vám o tomto lahodném dezertu něm ještě něco:

Co je cheesecake a odkud pochází?

Cheesecake (v překladu sýrový koláč) tvoří vždycky alespoň dvě vrstvy. Je to spodní vrstva ze sušenek a vrchní tvarohovo-sýrová. Alternativně můžete zákusek dozdobit ovocem, oříšky nebo čokoládou.

Hlavní ingredienci tvoří tvarohový sýr (v Americe Philadelphia, já ho dělala z Ricotty, od věci ale není ani čistě jen tvaroh) a svět ho znal jako pečený. Dnes se ale velmi často dělá také nepečený.

Odkud pochází, se zatím svět neshodl, jisté ale je, že si na něm pochutnávali už staří Řekové. Je skutečně lahodný a osvěžující.

Je libo Chése kake? Nebo Číský dort?

Umíte vůbec „cheesecake“ vyslovit?

Jistě si pamatujete to vtipné video z Prostřeno, kdy nikdo ze zúčastněných neuměl název dezertu vyslovit. Správně je to [:čískejk:].

Tak co, zkusíte ho? Je opravdu jednoduchý a zabere vám jen chviličku!

Dobrou chuť přeje

andy

Už jste zkusili recept na zdravou pizzu z ovesných vloček? Chutnala i chlapovi, a to už je co říct! 😀

7 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *